\ Why do we export? /
株式会社世界市場は、
日本の農産物輸出拡大に貢献して参ります。
日本では急速な少子高齢化により、食料需要の減少と農業の衰退が進みつつあります。一方、世界に目を向けると人口増加、所得向上を背景に食料需要は拡大の一途を辿っています。2013年、「和食」がユネスコ無形文化遺産に登録された事も契機となり、日本食レストランは世界で大きく出店数を伸ばしているなど、日本の探求心が育んできた美味しさは、世界でも高く評価されつつあります。 しかし、世界の輸出大国と比べると、日本の農産物輸出規模は大きく出遅れており、今後の拡大、産業としての確立が望まれます。
In Japan, due to the rapidly declining birthrate and aging demographics, both agriculture and the demand for food is anticipated to decline. Globally, however, the demand for food is expanding against the background of population growth and rising incomes worldwide.
In 2013, “Washoku: traditional food culture of the Japanese” was registered as a UNESCO Intangible Cultural Heritage, and the number of Japanese restaurants has increased around the world.
However, compared to the world's major exporting countries, Japan's export value lags far behind, ranking 36th in the world, and future expansion of exports is desirable.
1.国内では少子高齢化が進み、食料需要の減少が続く見通し

日本の農産業はこれまで、国内の食料需要への供給を主たる目的として発展してきました。ところが、日本国内では急速な少子高齢化に伴い、2050年には人口は1億人を下回わると予想されており、それに伴って、国内の食料需要も急速に減少していく見通しです。
Japan's agricultural industry has so far developed with the main purpose of supplying domestic food demand. However, due to the rapid declining birthrate and aging demographics, the population in 2050 is expected to fall below 100 million. As a result, domestic food demand is anticipated to decline rapidly in the future.
2.農業就業人口の減少、高齢化の進展による、一次産業の持続性に対する懸念
中長期的な国内需要の減少見通しもあり、生産現場に目を向けると、2020年の農業就業人口(基幹的農業従事者数)は136万人で、2005年(224万人)対比約4割減の大幅減少となりました。さらに、農業就業者の平均年齢は年々上昇し、2020年には67.8歳と、国際的にも突出した高齢化が進んでいます。
In 2020, the agricultural workforce (the number of key farmers) will decrease by about 40% compared to 2005, while the average age of agricultural workers is rising year by year which in 2020 was already 67.8 years old.
また、経営耕地は、主に宅地等への転用や荒廃農地の発生等により、1985年(439.7万ha)からの30年間で3割強の減少(2015年291.4万ha)となりました。農地の転用、荒廃農地発生の最も大きな要因は、高齢化と労働力不足と考えられています。(「荒廃農地の現状と対策について」2020年、農林水産省)
Farmland under management has decreased by more than 30% in the 30 years since 1985, mainly due to conversion to housing land but also abandonment, driven by the aging population and labor shortage.

これらの生産現場での変化を背景に、農業総産出額はここ40年で、減少が続いており、その持続性に対する懸念が指摘されています。
Against the backdrop of these changes in production sites, the value of agricultural output has continued to decline over the past 40 years, and concerns about its sustainability have been pointed out.


(出所)農林水産省 2020年農業総産出額及び生産農業所得より、㈱世界市場作成
3.世界の食料需要は今後も拡大、供給不足が懸念
一方、世界に目を向けると、2019年現在、飢えに苦しむ人の数は、世界人口の8.9%に当たる6億9000万人近くにのぼると言われています。アジアは依然として、栄養不足の人口が最も多い地域であり、3億8100万人にのぼります。現在の傾向が続けば、飢餓人口は2030年までに、世界人口の9.8%に相当する8億4000万人を超えるとみられており、食料需要は今後も拡大していく見通しです。
According to Food and Agriculture Organization of the United Nations, nearly 690 million people, or 8.9% of the world's population, are currently hungry.
Asia remains the region with the highest number of undernourished people, at 381 million.
If current trends continue, the number of hungry people will exceed 840 million, or 9.8% of the population, by 2030 and food demand is expected to continue growing.

㈱世界市場作成
世界の食料需要については、農林水産省「令和3(2021)年度 食料・農業・農村白書」でも、人口の増加や経済発展に伴う畜産物の需要増加等が進む一方、気候変動や家畜の伝染性疾患病・植物病害虫の発生等が食料生産に影響を及ぼす可能性を踏まえ、中長期的にはひっ迫が懸念されると指摘されています。
According to the Japanese Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries' 2021 Report,
while the demand for livestock products is increasing due to population growth and economic development, food production may be negatively affected by factors such as climate change, infectious diseases of livestock, as well as outbreaks of plant diseases and pests, etc.. This has led to concerns about the food production in the medium to long term.
4.「和食」の無形文化遺産登録により、世界各地で日本食人気高騰
ところで、自然を尊ぶという日本人の気質に基づいた食に関する習わしは、2013年12月「和食:日本人の伝統的な食文化」として、ユネスコ無形文化遺産に登録されました。
以来、世界各地で日本食の人気に拍車がかかり、海外における日本食レストラン数は増加を続け、2021年時点で約15.9万店が確認されています。そのうち65%以上がアジア、オセアニアに集中しており、日本の食文化に対する世界的な関心・評価は高まってきています。
In December 2013, “Washoku: traditional food culture of the Japanese” was registered as a UNESCO Intangible Cultural Heritage.
Japanese restaurants overseas continue to increase to around 159,000 stores as of 2021, with more than 65% concentrated in Asia and Oceania and global interest and evaluation of Japanese food culture is increasing.


(出所)「農林水産省 輸出・国際局輸出企画課「海外日本食レストラン数」2021.9.30」より、㈱世界市場作成
5.輸出大国からは大きく出遅れるが、農産物輸出は拡大傾向
このように、世界の食料需要は拡大傾向にある中、各国の農産物輸出を見てみると、日本の輸出額は116億米ドルで、36位と大きく出遅れています。また、国内に目を向けると、食品流通額は、約87兆円規模(2020年)であるのに対し、日本からの農林水産物の輸出規模は僅か1兆円程度(2021年)に過ぎません。
While the world’s food demand is on the rise, looking at the agricultural exports of each country, Japan’s export value is 11.6 billion US dollars, lagging far behind at 36th place.
Looking at the domestic market, domestic food distribution in Japan is on about 87 trillion yen (2020), while the scale of export of agricultural, forestry and fishery products from Japan is only about 1 trillion yen (2021).


近年、日本から海外への農林水産物・食品の輸出額は年々増加しています。特に農産物輸出額は、2020年(6,560億円)から2021年(8,041億円)に22%以上の増加となりました。しかし、2021年の青果物のみの輸出額を見ると、輸出総額は376億円と、農産物輸出額の4%強程度を占めるのみで、今後の輸出拡大が期待されます。
However, the export value of agricultural, forestry and fishery products and foods from Japan to overseas is increasing year by year. In particular, agricultural exports increased by more than 22% from 2020 (656 billion yen) to 2021 (804.1 billion yen). Looking at the export value of only fruits and vegetables in 2021, the total export value was 37.6 billion yen, just over 4% of the export value of agricultural products. It is anticipated that exports will expand in the future.


(出所)農林水産省 輸出国際局「農林水産物・食品の輸出額」2021 より、㈱世界市場作成
我々は、日本の農産物輸出により海外への販路を拡大し、日本の農業関係者の経営安定化と農業の輸出産業化を目指します。その過程で、次世代を担う農業従事者の拡大、生産作業の効率化、大規模化に寄与して参りたいと願っております。
We aim to expand the sales channels of Japanese agricultural products by exporting them overseas, supporting Japanese farmers and promoting the export industry of agriculture. We hope to contribute to the success of the next generation of farmers, increasing both the efficiency and scale of Japanese food production.